Kontakt

Stjepana Radića 84a

88000 Mostar, BiH

Telefon: +387 36 337 200

O studentskom centru

 Sveučilište u Mostaru (lat. Universitas studiorum Mostariensis), u Bosni i Hercegovini, jedino je sveučilište izvan Hrvatske na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Osnovano je 1977. godine, a danas se sastoji od deset fakulteta, jedne umjetničke akademije, šest institutaStudentskog centra, Sveučilišne knjižnice i Studentskog zbora. Nakon što se ukazala potreba za izgradnjom objekata u kojem bi se omogućio smještaj studentima koji nisu iz Mostara osnovan je Studentski centar Sveučilišta u Mostaru. Objekti Studentskog centra izgrađeni su 1971. i 1981. godine. Kroz Studentski centar prošli su deseci tisuće studenata školujući se u gradu na Neretvi. Centar je do rata radio punim kapacitetom. Tijekom agresije Centar je pretrpio veliko devastiranje. Odmah nakon rata kada je Sveučilište u Mostaru ponovno počelo s radom Studentski centar otvorio je svoja vrata za studente koji nisu imali mjesto prebivališta u Mostaru. Međutim niz godina uvjeti stanovanja nisu bili zadovoljavajući. Stoga je bilo potrebno pokrenuti se i naći trajno rješenje za kvalitetan smještaj studenata koji su svoju naobrazbu stjecali u Mostaru a trebali su smještaj i prehranu za cijenu koja nije bila opterećenje njihovim roditeljima.
 
Zahvaljujući Upravi Studentskog centra, na čelu s ravnateljem Draganom Mikulićem, veliku rekonstrukciju Centar doživljava 2008. godine, nakon čega postaje najsuvremeniji centar  u Bosni i Hercegovini i regiji. Sredstva za obnovu smještajnih kapaciteta Centra omogućila je Vlada Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj ulaganja u buduće generacije i njihovu naobrazbu. 
 
Rekonstrukcijom, sobe su dobile vlastite sanitarne čvorove, besplatni internetski i kablovski priključak. Smještajni kapacitet centra je 187 soba (420 ležajeva) od toga pet soba za profesore mostarskog Sveučilišta te za sveučilišne razmjene studenata. U  restoranu Studentskog centra, studentima su omogućena tri  obroka: doručak, ručak i večera, a dnevno se pripremi i do 2000 objeda za stanare studente, kao i one koji nisu stanari ali su redoviti studenti Sveučilišta.
Studentski centar Sveučilišta u Mostar je ustanova koja studentima Sveučilišta u Mostaru pored usluge smještaja i ishrane organizira kulturne, sportske i rekreacijske aktivnosti za studente, radi kao medijator u privremenom i povremenom zapošljavanju studenata, obavlja odgojno obrazovni rad sa studentima, organizira kulturno-zabavne večeri te obavlja ostale djelatnosti vezane za poboljšavanje studentskog standarda.
 
 
Centar također raspolaže sa: dva multimedijalna centra, fitnes klubom, teretanom, dvije čitaonice, studentskim caffe barom, vešerajom, sveučilišnom knjižnicom, kopirnicom čitaonicama i dnevnim boravkom.
 
SCM je na inicijativu ravnatelja Dragana Mikulića osnovao i Sportsku udrugu studenata travnja 2012., u sklopu koje djeluju malonogometni i košarkaški klub, a u planu je osnivanje i drugih ekipa.

Portal Pogled.ba koji također djeluje u sklopu Studentskog centra osnovan je svibnja 2010. godine i od tada do danas je stekao veliki broj poklonika i čitatelja. Na portalu, između ostalih, rade novinari pripravnici, te studenti mostarskoga Sveučilišta. 
 


 
 
Kako postati stanarom Studentskoga centra?
 

 
- Potrebno je  da ste redoviti student  Sveučilišta u Mostaru.
- Živjeti  20 i više km od  Mostara.
- Dostavite natječajem propisanu dokumentaciju u Sektor za smještaj u SCM
- Zadovoljiti uvjete propisanog Natječaja
 
 
  
 
 
KONTAKT:
Ravnatelj :                                                                    Dragan Mikulić, dipl.oec.
Služba za financije :                                                     Anđa Ćorić , dipl.oec,                                                      
Služba za pravne poslove                                            Dalila Mišić , dipl.iur.
Glasnogovornica Centra :                                             Anita Glibić, bacc.nov.
Sektor za smještaj:                                                       Božo Marić i Zora Krešić
 
 
Adresa :                                                               Ulica Stjepana Radića 84 A
Tel :                                                                     036/337 200
Fax :                                                                     036/315 364
Tel: Studentski servis:                                        036/ 318 847