Podijeli članak

Ekološki pristup korištenja toplinske energije putem solarnih kolektora koje je Studentski centar Mostar uveo prije dvije godine, pokazao se i više nego uspješnim, doznajemo iz Uprave SCM-a. Centar u kojem boravi 550 studenata tijekom akademske godine iziskuje velike troškove energenata, a u prilog funkcionalnosti Centra zasigurno ne idu neredovna plaćanja subvencija od strane županija iz kojih dolaze studenti stanari.

Značajne uštede

Unatoč lošoj financijskoj situaciji u okruženju, SC Mostar posluje zadovoljavajuće a projektima kao što su solarni kolektori, grijanje na pelet, lož ulja te ostalih energenata postiglo se mnogo, pa su tako računi za električnu energiju za mjesec travanj ove godine manji za gotovo 40% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a na razini jedne kalendarske godine radi se uštedi od čak 65 do 70%!
Usporedbe radi, na razini ove godine prosjek potrošnje energenata po osobi u Studentskom centru iznosi 185 KM dok je ranijih godina dosezao i do 500 KM. Cilj Uprave je, kako navode, svesti prosjek potrošnje na 150 KM po osobi, što bi, svakako, bio veliki uspjeh.

Osim kolektora i lož ulja, SC Mostar uveo je i grijanje putem peći na pelet koji se aktiviraju kada kolektori ne dobivaju toplinsku energiju a sve kako bi se smanjio utrošak električne energije te poboljšao studentski standard. Upravo navedenim oblicima grijanja studenti u sobama imaju 24 sata dnevno toplu vodu i u zimskim mjesecima grijanje. Uzevši u obzir broj stanara i uštede koji su donijeli ovi projekti očito je riječ o velikom napretku. Kako doznajemo iz Centra, u tijeku je izrada projekata uštede vode a implementaciju bismo mogli očekivati već u sljedećoj akademskoj godini ukoliko se iznađu sredstva.

Očito je kako Studentski centar  Mostar ide u korak s inovacijama koje se nude na tržištu i koristi ih na najbolji mogući način, čime zaslužuje epitet jedne od uspješnijih i modernijih ustanove u regiji.

Pogled.ba