Podijeli članak

Studentski centar Mostar krajem srpnja objavio je listu studenata starijih godina koji su zadovoljili kriterije Natječaja za prijem na smještaj i ishranu za akademsku 2015./2016. godinu dok natječaj za brucoše slijedi od 1. do 15. rujna 2015. godine.  

Loše financijsko stanje uzrokovano dugovanjima županija iz kojih dolaze studenti a na koje je uprava Centra apelirala posljednjih mjeseci i dalje traje. Kako doznajemo, dugovanja velikim dijelom još uvijek nisu izmirena unatoč molbama i pozivima od strane Centra prema županijama. 

„Iscrpili smo svaku metodu molbe i traženja izmirenja dugova. Ne možemo dopustiti da zbog nemara određenih županija studenti izgube pravo na smještaj u Studentskom centru, ali nažalost sve ide u tom smjeru „ kazao nam je Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Mostar. 

Mikulić ističe kako je na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća donesen zaključak o izmirenju duga županija prema Studentskom centru koji kaže slijedeće: studenti županija koje svoja dugovanja do 1.rujna.2015. godine ne svedu na 60 dana plaćati će punu ekonomsku cijenu smještaja i ishrane u iznosu od 345,00 KM u akademskoj 2015./2016.godini,  a studenti županija koje svoja dugovanja do 1.rujna. 2015. godine svedu na 60 dana plaćati će subvencioniranu cijenu smještaja i ishrane u iznosu od 156,00 KM.

„Proteklih godina činili smo sve da studente sačuvamo i ne stavljamo na njih teret dugovanja njihovih županija ali ovako dalje ne ide. Netko mora preuzeti odgovornost jer mi nećemo dopustiti propast Centra niti slanje studenata na ulicu. Oni su svojim trudom i radom zaslužili mjesto u domu i to im nitko nema pravo oduzeti.“ riječi su Dragana Mikulića koji još jednom poziva sve županije da izmire dugovanja ili ih barem svedu u prihvatljive okvire kako bi studenti nesmetano mogli ući u novu akademsku godinu.

Podsjetimo kako svake godine u Studentski centar Mostar aplicira preko tisuću studenata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine pa i Hrvatske. Ukoliko se cijena smještaja poveća ili određeni broj studenata izgubi pravo na smještaj u domu, realno je očekivati s obzirom na velike troškove školovanja i plaćanja  privatnog smještaja kako će velik broj studenata odustati od školovanja. Porazan je to podatak za grad Mostar, mostarsko Sveučilište i županije osnivačice koje su dovele do ovog stanja.