Podijeli članak

Prilikom prve posjete Mostaru, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi Republike Hrvatske Predrag Šustar posjetio je Studentski centar Mostar Sveučilišta u Mostaru te izrazio zadovoljstvo radom i uspjesima SCM-a, te usporedio integriranost aktivnosti s modelom američkih sveučilišta.

"Dojmovi današnje posjete SCM-u su jako pozitivni. Jako mi se dopada to što su integrirane različite stvari: i prehrana i smještaj, ali i sportske aktivnosti i mediji. Ta integriranost podsjeća na američke studentske modele, odnosno pokrivanje aktivnosti koji nisu strogo pokrivene studentskim programom, za što ovaj dom može biti primjer drugima", kazao je ministar Šustar u izjavi za Pogled.ba.

Pomoć pri izgradnji trećeg paviljona

Iznenađen činjenicom što Mostar nema zatvoreni bazen, Šustar je kazao kako je jako zadovoljan projektom trećeg paviljona u sklopu Studentskog centra, u sklopu kojeg je planirana i izgradnja zatvorenog bazena. "Tom problemu trebamo doskočiti zajedničkim snagama, kao i nedostatku broja ležajeva u samom domu. Obzirom da Mostar ima oko 16.000 studenata, smatramo da se broj ležajeva treba povećati", te je kazao kako postoji niz mogućnosti koji Studentski centar i Ministarstvo obrazovanja RH mogu raditi po tom pitanju.

"Poboljšanje studentskog standarda rapidno se popravilo u Hrvatskoj, a mi to moramo uraditi i ovdje", kazao je ministar u izjavi za medije.

Na novinarsko pitanje koliko Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske može pomoći u izgradnji trećeg paviljona Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, ministar Šustar kazao je kako "ministarstvo može osigurati sredstva iz državnog proračuna, ali još više možemo pomoći službama koje rade u Hrvatskoj na povlačenju jačih sredstava iz Europske unije vezano za studentski standard. Tu se moramo što bolje povezati i dalje unaprjeđivati standard", poručio je.

Oduševljen sportskim rezultatima

Domaćin ministra prilikom posjete Studentskom centru Mostar, ravnatelj doma Dragan Mikulić, upoznao je ministra s radom Studentskog centra Mostar, radom Sportske udruge Studenata SCM-a te drugim sadržajima koje pruža SCM. Ministra su pozdravili košarkaši Studenta, odbojkašice SOK-a, te brojni studenti stanari SCM-a, te djelatnici doma. 

Ministar je izrazio oduševljenje i čestitao sportašima na odličnim rezultatima. "Jedan od ključnih elementa u studiranju je umrežavanje", kazao je, te pozvao sportaše Studentskog centra Mostar da sudjeluju na Studentskim igrama mladih koje se ove godine održavaju u Rijeci i Zagrebu.

Uz posjet ministra, SCM su posjetili i županijski ministri obrazovanja Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Posavske, Srednjobosanske županije koji su već upoznati s radom SCM-a.